Fotografie project ‘Wij zijn Heusden’

FOTOGRAFIE PROJECT ‘WIJ ZIJN HEUSDEN’

UIT HET PERSBERICHT:  Bijna een jaar lang trokken fotografen Judith Baas en Mabel Mangnus kriskras door de elf kernen van hun gemeente om medebewoners te portretteren.
De idee was om bij gelegenheid van 700 jaar Heusden 77 fotoreportages te maken van familiesituaties, van de alleenstaande tot het vluchtelingengezin. De opdracht die de twee fotograferende vrouwen zich stelden was in de eerste plaats de verscheidenheid in beeld te krijgen, in zijn historische, sociale en economische context. Daarnaast wilden zij ook iets laten zien van wat mensen in een landelijke omgeving delen met elkaar. Het uiteindelijke doel was om op bescheiden wijze bij te dragen aan wederzijdse erkenning en saamhorigheid.
Bij familiefoto’s horen verhalen. Op een of andere manier liep elke ontmoeting uit op persoonlijke en indringende gesprekken. Mabel Mangnus: ‘Niet dat het vooropgezet was, maar het ontstond, het gebeurde. Iedere keer opnieuw en opnieuw en opnieuw. Het was heel bijzonder.’
In totaal zijn 77 huishoudens en 254 individuele Heusdenaren vastgelegd: boeren, kleine en grote gezinnen, vluchtelingengezinnen, bewoners van het Thomashuis, ondernemers, weduwen, de oud- burgemeester, een beroemde wielrenner. Ze kwamen er ook achter dat ze een soort dwarsdoorsnede van Nederland aan het fotograferen waren.
Het trof de fotografen dat in een aantal kernen van Heusden de verankering aan het eigen dorp indrukwekkend groot is. Kinderen vliegen uit, gaan studeren – en keren terug naar de bakermat. Warmte en verbondenheid kwamen de twee fotografen ook nog op een andere manier tegen: in de vanzelfsprekendheid van nabuurschap en de spontane inzet voor de gemeenschap.
De uitkomst van hun ontdekkingstocht kent drie vormen: een buitenexpositie van bijna tachtig manshoge familieportretten in de vesting en naderhand in de overige kernen van de gemeente; een binnenexpositie in de vesting van honderden zwart-witportretten van individuele Heusdenaren en, ten derde, een fotoboek waarin het gehele project is vastgelegd.

Na de expositie in de vesting verhuizen de portretten naar gevels  in de andere dorpen van de gemeente Heusden. Ze worden als het ware teruggegeven aan de bewoners. Hiervoor is een fietsroute samengesteld.

Het boek ‘Wij zijn Heusden’ is  te koop bij de lokale boekhandel voor €19,90 en via deze website.