Reflexzone therapie

Reflexzone therapie gaat uit van de reflexzones in het lichaam zoals de voeten, handen, benen en oren. Deze zones zijn een reflectie van het gehele lichaam met haar organen, het lymfestelsel, het bewegingsapparaat, spijsverteringstelsel, hormonen etc.  Het masseren en drukken van specifieke punten op deze zones activeert het zelf-genezend vermogen van het lichaam.  De zenuwen en energiebanen zenden prikkels uit naar verschillende delen in het lichaam. Dit simuleert de bloedcirculatie, zuurstofvoorziening, opname van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen.
Reflexzone therapie kan ingezet worden voor het verminderen of oplossen van specifieke klachten. Het regelmatig masseren van reflexzones verbetert de gezondheid en verhoogt de vitaliteit.

Reflexzone therapie is een eeuwenoude, natuurlijke en holistische geneeswijze

Reflexzone therapie wordt ook wel reflexologie of reflexzone massage genoemd. De meest bekende vorm, voetreflex werd al toegepast in het oude China, Egypte en bij de Indianen in Noord- en Zuid-Amerika. Het is een natuurlijke en holistische geneeswijze. De mens wordt in zijn geheel bekeken wordt, waarbij lichaam, geest en de omgeving onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar voortdurend beïnvloeden.
In mijn praktijk merk ik ook dat reflexzone therapie vooral goed werkt voor klachten die zich uiten op verschillende gebieden, geestelijk, emotioneel, lichamelijk (op verschillende plekken in het lichaam). Vaak zijn het klachten die verder gaan dan een te lokaliseren fysieke klacht.  Zo kan de oorsprong van de klacht heel ergens anders liggen. Sinds vorige eeuw wordt reflexologie en voetreflex ook in het Westen toegepast. Wel bijven er verschillen bestaan tussen de westere reflexzone therapie en de Chinese reflexzone therapie.  Chinese voetreflex is gebaseerd op de oude originele Chinese voetmassage principes en wordt al bijna 4000 jaar toegepast. Chinese voetrflex zie je ook in het straatbeeld in China en in de ziekenhuizen.  Het wordt ingezet om tot op hoge leeftijd vitaal te blijven, om een goede gezondheid te behouden of om klachten te verhelpen. In de Chinese voetreflexmassage worden 2 massage systemen tot 1 behandeling gebracht. Zo worden de reflexzones op de voeten gemasseerd. Het hele lichaam (dus alle organen, spieren en weefsels) is weerspiegelt in de voeten door middel van energiebanen. Door de zones te masseren ontstaat er een betere doorbloeding in het bijbehorende orgaan. Hierdoor kan het orgaan beter gaan functioneren. De meridiaanbanen en acupunctuurpunten op de voeten, onderbenen en knieën worden ook gemasseerd. Meridianen vormen samen met hun acupunctuurpunten een energetisch systeem in het lichaam waardoor ze het hele lichaam van energie kunnen voorzien. De combinatie van deze 2 systemen plus het feit dat er hele prettige ontspannende, intensieve massage technieken toegepast worden op knieën, onderbenen en voeten, maakt deze massage tot een ongekende weldaad.

Energetische therapie

Een derde vorm van voetreflex therapie is de energetische voetmassage. Ik noem het liever energetische therapie of energetisch genezen omdat de voet of het lichaam niet wordt gemasseerd. Op zich vind je energetische therapie ook al terug bij de Chinese reflexzone therapie waar men uitgaat van meridiaanbanen en acupunctuur punten.  De meridianen vervoeren de energie, ook wel Chi genoemd, door het lichaam. In deze banen kunnen blokkades ontstaan. De energetische therapie is vooral bedoeld om de energie weer te voeden en weer te laten stromen.  Er zijn reflexzone behandelingen die alleen gericht zijn op energetische therapie/genezen. De voeten wordt dan bijna niet aangeraakt, er wordt gewerkt in het andere energetische lagen.  Bij de meeste behandelingen wordt het energetisch lichaam meegenomen.  Een behandeling bestaat uit een westerse en Chinese reflexzone therapie en en energetische therapie.
Energetisch therapie is vooral geschikt  bij psychische klachten, vermoeidheid,  spanningen, stress, rugpijn en hoofdpijn.
In mijn praktijk werk ik met een combinatie van Chinese, westerse en energetische reflexzone therapie.

Kracht van de combinatie

Reflexzone therapie werkt vooral door het drukken en masseren van de reflexzones op de voeten. Het stimuleert het zelfgenezend vermogen en werkt vooral goed op het fysieke lichaam. Energetische therapie is vooral gericht op het energetisch lichaam, de aura en de chakras. In een behandeling worden verschillende technieken door elkaar gebruikt.

Reflexzone therapie

Energetische therapie